السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
إليكم أخواتى طرق عمل الكبدة بتتبيلتها كل طريقة ولها تتبيلة خاصة
طريقة عمل كبدة لذيذة
المقادير:
1-حبة بصل مفرومة فرم ناعم
2-مقدار طبق كبدة مقطعة إلى قطع صغيرة
3-مقدار حبة فليفلة مفرومة فرم ناعم وقليل من البقدونس
4-نصف فنجان زيت مازولا
5-ملح , فلفل أسود مطحون , بهار مشكل , ثوم بودر , قرفة مطحونة , سماق
وطبعا الكمية حسب الرغبة
الطريقة:أولا :نضع البصل المفروم مع الزيت في المقلاة
ونحرك جيدا حتى يبدأ البصل بالذوبان مع مراعاة عدم تحميره لأن ذلك سيؤثر على النكهة
ثانيا :نضع الفليفلة على البصل
ونحرك جيدا حتى يبدأالفلفل الرومي بالذبول
بعد ذلك نضع الكبدة عليه ونحرك جيدا
عندما تقارب على الاستواء نضع عليها الملح والبهارات
ونحرك جيدا حتى تستوي الكبدة وبعد ذلك نضع البقدونس المفروم
ونحرك جيدا ونتركه فقط مدة دقيقتين ونطفىء النار
ونسكبه في طبق التقديم ونزينه بشرائح الليمون
----------------------------
الكبده المحمرة بالدقيق
المقادير
كيلو كبده مقطعة شرائح ,2 م دقيق , بقدونس مفروم , عصير ليمون وعصير بصل , ملح وفلفل,
سمن او زيت للتحمير , بطاطس شيبس
الطريقة:
تتبل الكبدة وتترك قليلا ثم تغطى بالدقيق جيدا ثم تقدح السمن وتحمر فيها شرائح الكبده من
جهتين حتى تنضج ثم تقدم ساخنه على فرشه من البقدونس
-------------------------------
الكبد المشوي
المقادير
كيلو كبده , عصير بصلتين عصير ليمونتين ملح وفلفل
الطريقة
يشطف الكبد بالماء البارد ويقطع شرائح وتتبل بالملح والفلف وعصير الليمون والبصل لمدة ربع
ساعة ثم تشوى وتقدم بالبقدونس
----------------------
صينية الكبدة المشوية
المكونات والمقادير
نصف كيلو كبدة ترنشات ( شرائح)
يصلة كبيرة ترنشلت
حبة فلفل رومى كبيرة ترنشات
ملح فلفل كمون بابريكا بهارات عصير ليمونة
2 قرن فلفل حار
2 فص ثوم مقطع
قطعة فحم
زيت
طريقة التحضير
تتبل الكبدة بالملح و الفلفل و الكمون و البهارات و عصير ليمونة
ترص الكبدة فى صينية و فوقها شرائح البصل و الفلفل و الثوم
تغطى الصينية بالفويل و تزج فى الفرن
عند النضج تجهز الفحمة و توضع بفنجان صغير به سمن
وتوضع فى وسط الصينية و تغطى لمدة لا تقل عن ربع ساعة
------------------------------
الكبدة الاسكندرانى
المقادير:
1/2 كيلو كبدة مقطعة صغيرا .
ملح . كمون .
3 ملاعق كبيرة خل .
فلفل حار (اختيارى) .
3 ملاعق كبيرة ثوم مفروم .
حلقات فلفل أخضر .
عصير ليمون .
1/4 كوب زيت للتحمير .
الطريقة:
يخلط الثوم والخل والكمون والملح والشطة(الفلفل الحار) جيدا ثم تتبل بها الكبدة وتترك فى الثلاجة
لمدة1/4 ساعة .
يضع الزيت على النار حتى يسخن ثم تسقط فيه الكبدة وتقلب وستظهر فورا الرائحة الطيبة ..
تخفض الحرارة بعد ان يتغير لون الكبدة ونضيف حلقات الفلفل الاخضر ليكمل نضجه مع الكبدة
وتغطى وتترك ربع ساعة .. بعد ذلك يرفع الغطاء ويقلب جيدا حتى تتشرب مائها وتتحمر فى زيتها ...
توضع فى طبق التقديم وترش بعصير الليمون (الليمون ضرورى للمذاق المميز للكبدة
الاسكندرانى ) تقدم مع الجرجير والبطاطس المحمرة والخبز المصرى .
---------------------------------
طريقة الكبدة والكلاوي
المقادير
تغسل الكبدة والكلاوي وتقطعينهم شرائح رفيعة وبطول لا يتجاوز اربعة سم .
ثم تجهزين بصل مقطع قطع طويلة نسبيا بمقدار نصف حبة بصل متوسطة الحجم لكل 150 غرام
كبدة وكلاوي
وربع ملعقة صغيرة ثوم مدقوق لنفس الكمية اعلاه
وفلفل حار او بارد ( رومي ) حسب الذوق مقطع قطع شرائح نحيفة.
..
الطريقة
نبدأ بحمس ( قلي ) البصل والفلفل في مقلاة فوق نار عالية جدا بحيث ينتج لدينا بصل يكون
سطحه شبه محروق ولكن داخله ما يزال ني متماسك.
في نفس الوقت وفي مقلاة أخرى وبنفس الطريقة نحمس الكبدة على نار عالية لمدة قصيرة جدا
من دقيقتين إلى ثلاث دقائق مع التقليب المستمر
بعد ذلك اضيفي الثوم وقليل من الفلفل الاسود والملح وذرة صغيرة جدا جدا من الكمون على الكبدة
والكلاوي وقلبي لمدة نصف دقيقة ثم اضيفي البصل المحموس وقلبي لمدة نصف دقيقة اخرى
وقدميه حار مع خبز بر حار وربع حبة ليمون وبالهناء والشفاء
------------------------------
كبدة بالطماطم
المقادير
كبدةحسب عدد الأشخاص وطماطم مقطعه مربعات
وثوم مدقوق ناعم وفلفل اسود وكمون وملح
وزيت للقلي ومقلاة واسعه وجيدة
الطريقة
تغسلين الكبدة بماي بارد ثم تشرحين الكبدة شرايح عريضة ثم طولية تطلع مثل وحدات البطاطس
المقليةالطولية ثم تحطين زيت كافي بالمقلاة الين يسخن وتحطين الكبدة على نارقووووية جداالين
لونها يصير فاتح ولازم النار تكون قوية عشان الكبدة تكون طرية من الداخل عند النضج وبعد دقيقتين
تحطين الطماطم والملح
طبعا حسب كمية الكبدة مثلا اذا كمية الكبدة ربع كيلو يبيلك حبة طماط كبيرة اوحبتين صغار
وتحركين باستمرار على نارقويه اليييين ماتنشف موية الطماطم ثم تحطين الثوم المدقوق مع
الفلفل الاسودوالكمون وتقلبينه مع الخليط دقيقتين
الكبدة البانية اللذيذة
المقادير
كبده مقشره
1 فص ثوم
ملح,فلفل,كمون
ليمون
دقيق
لبن
بيض
بقسماط
زيت للقلى
الطريقه:
نقشر الكبده من الطبقه الرقيقه الخارجيه
تتبل الكبده بالملح و الليمون و الفلفل و الكمون و الثوم وتتركساعه ثم نضع الزيت فى طاسه و نضع
اللبن على البيض ثم نأخذ الكبده و نضعها فى الدقيقثم البيض و اللبن ثم البقسماط.
و تقلى و نخرجها من الزيت على فرشه منالبقدونس.و بالهنا و الشفا
--------------------
الكبدة المحمرة
المقادير
نص كيلو كبدة _ملح _فلفل _عصير ليمون _ سمن للتحمير
الطريقة
تقطع الكبدة شرائح و تبليها بالملح و الفلفل وعصير الليمون و سيبيها شوية فى التتبيلة ، نضع
السمن فى مقلاية ولما تقدح احمر الكبدة الاول مرة على الوش الاول و مرة على الوش التانى
،وبعدين حطى عليها شوية فى شوية ماء لحد ما تستوى
---------------------
الكبدة بالفلفل و الطماطم
المقادير
نص كيلو كبدة _ملح _فلفل _فلفلة رومى كبيرة _بصلة كبيرة _طماطماية كبيرة +م زيت او سمن _
م ص خل +فصين ثوم.
الطريقة
نقطع الكبدة قطع صغيرة و كذلك الفلفل و البصل و الطماطم .نضعالسمن فى حلة و نشوح فيها
البصل و الفلفل و فصين الثوم لحد ما يصفروا ثم نضعالطماطم و الخل و نقلب ثم نضع الكبدة و نقلب
نقلب لحد ما تاخد لون محمر اضع ربع كوب فى ربع كوب ماء لحد ماتستوى و يكون فيها صوص بنى.
----------------
الكبدة بالردة
المقادير
كيلو كبدة شرائح +رأس توم مفرومةناعم جدا - ملح -فلفل - نصف ملعقة صغيرة كمون - 2 ملعقة
كبيرة كزبرة ناعمة -2 كوبردة ناعمة + نص كوب دقيق - ( تخلطيهم مع بعض )+زيت للقلى
الطريقة
تبلى الكبدة و ضعى عليها و الملح و الفلفل و التوم و الكزبرة و الكمون و قلبيهم جيداً وحطيها فى
الثلاجة تقريبا ساعتين علشان تشرب من كل التتبيلة كويس طلعيها من الثلاجةو سخنى الزيت
،نضع شريحة شريحة فى خليط الردة بالدقيق و اضغطى عليها بيدك جيداً من الناحيتين ،و ضعيها
فى الزيت لحد ما تحمر من الناحيتين بس خلى بالك الكبدة اساسا بتستوى بسرعة يعنى ما
تتركينها على النار دى يادوب بتاخد ثوانى،طلعيها من المقلاية وبالهنا و الشفا
ملحوظة لو تحبين الكبدة مشوية :تعملى كل اللى عملناة عادى لحدمت تخرجيها من الثلاجة و
بعدين تشويها
-----------------------
طريقة سريعة للكبدة
المقادير
1/2 ك كبدة +2 طماطم متوسطة+4 او 5 فصوص ثوم+1 م ك سمن، او زيت لو بتحبيها بزيت+ملح و
فلفل اسود
الطريقة
قطعي الكبدة مكعبات صغيرة. قطعي الطماطم مكعبات صغيرة. دقي الثوم بالملح (الملح بيسهل
دق الثوم جدا لما نحطه معاه و بعد كده نظبطه لو محتاجته في القدر). حطيهم في القدر و معاهم
السمن او الزيت و الفلفل الاسود و ظبطي الملح. قلبيهم كويس لحد ما تحسي ان الكبدة
اتشوحت، وطي النار و إتركيها تستوي براحتها و ممكن تضيفي لها شوية مية صغيرين لو محتاجة.
و عند التقديم اعصري عليها ليمون و قدميها مع سلطة و مكرونة او عيش او ارز
كبده بالباشميل
المقادير
كيلو كبده
2فص ثوم مدقوق
نصف بصله مفرومه ناعم
نصف مكعب ماجي
بهار + كاري ((انا استخدم كاري مهران لذذذذيذذذ جدااا)
3ملاعق اكل حليب مذوبه في كاس ماء
3ملاعق اكل دقيق
كاس ونصف شاي زيت
الطريقه
اول شي نعمل الباشميل
نضع في قدر كاس شاي زيت ومن ثم البصل ويقلب لدقيقه ومن ثم الثوم
وتقلب الى ان تصبح ذهبيه ومن ثم يكب الدقيق عليها ويحرك ومن ثم الماجي
والبهار والكاري ويقلب لدقيقه ويكب عليها الحليب ويحرك الى ان يغلض
ويصبح باشميل
وفي هذا الوقت تعمل الكبده
يوضع الباقي من الزيت في التاوه وتوضع عليها الكبده وتقلب الى ان تنضج
ومن ثم تكب عليها الباشميل وتقلب لمدة خمس دقائق وتقدم بالهناء والعافيه
---------------------
الكبدة المحشوة
المقادير
1 كيلو كبد بتلو + ملح + فلفل + ملعقة كبيرة دقيق متبلة بالملح والفلفل + نصف منديل خروف
الحشو:
2 ملعقة سمن سائح + 1 ملعقة كبيرة بصل مبشور + فنجان بقسماط + 1 ملعقة صغيرة كرفس
مفرى + 1 ملعقة صغيرة بقدونس مفرى + 2 ملعقة كبيرة من بهريز أو لبن حليب أو ماء + ملح +
فلفل
الطريقة:
1- تغسل الكبد وتجفف جيداً بقطعة قماشه جافة ثم فى الجزء السميك منها نعمل قطع مستعرض
بسكين حاد وتتبل بالملح والفلفل.
2- تخلط مقادير الحشو بعضها ببعض وتتبل جيداً بالملح والفلفل ثم يملأ تجويف الكيد وتخاط أطرافها
بعناية.
3- تغطى الكبد المحشوة بمقدار من الدقيق المتبل بالملح والفلفل وتوضع فى صينية مدهونة جيداً
بالسمن وتغطى بقطعة منديل الخروف ويضاف إليها البهريز أو اللبن او ماء، وتغطى الصينية وتزج فى
فرن متوسط الحرارة مدة حوالى ساعة ونصف أو حتى تنضج الكبد مع ملاحظة رفع غطاء الصينية
فى العشر دقائق الأخيرة.
4- يفك الخيط وتقدم الكبد ساخنة وحولها الصلصة المتبقية فى الصينية وتجمل بالبقدونس.
كبدة فرنساوى
المقادير:
نصف كيلو كبد + عصير بصلة + عصير ليمونة + ملح + فلفل + 2 ملعقة كبيرة من السمن + بصلة
مفرية + ملعقة كبيرة من الدقيق + 3 أكواب ماء .
الطريقة:
1- تغسل الكبد وتقطع شرائح ثم توضع فى إناء وتتبل بالملح والفلفل وعصير الليمون وعصير البصل
وتترك حوالى ساعة.
2- يرفع الإناء على النار وتقلب الكبد حتى تمتص جميع عصارتها ويضاف إليها السمن وتحمر خفيفاً
ثم ترفع من الإناء.
3- يحمر البصل المفرى فى السمن المتخلف وعندما يصفر يضاف إليه الدقيق ويستمر فى التقليب
حتى يصير لونه بنياً، فيضاف الماء تدريجياً مع التقليب بعيداً عن النار حتى لدينا صلصة بنية.
4- يرفع الإناء على نار هادئة حتى تغلى الصلصة فتضاف الكبدة المحمرة ويغطى الإناء وتترك حتى
تنضج ثم تغرف وتغطى بالصلصة وتجمل بالليمون والبقدونس.
5- تقدم مع الأرز أو البطاطس البيورية وتقدم ساخنة.
-----------------------------
كرات الكبد
المقادير:
ربع كيلو كبد بتلو + بصلة صغيرة + ملح + فلفل أسود + ربع كيو بطاطس مسلوقة ومهروسة + 2
ملعقة كبيرة من المخلل المفرى + بيض + بقسماط + سمن للتحمير .
الطريقة:
1- تغسل الكبدة جيداً بالماء والملح ثم تغلى على النار مدة 10 دقائق.
2- تغسل الكبد وتفرى مع البصل والمخلل بالمفرمة.
3- تخلط البطاطس وتعجن جيداً وتتبل بالملح والفلفل، تشكل كرات فى حجم عين الجمل الكبير ثم
تتبل فى الدقيق وتغطى بالبيض والبقسماط وتحمر فى السمن الغزير.
4- توضح على ورقة لتمتص المادة الدهنية الزائدة، ثم ترص فى صحن مفروش بالبقدونس ويقدم
معها صلصلة بيضاء مضاف إليها ملعقة كبيرة من المقدونس المفرى.
-------------------------------
الكبدة المسبكة
المقادير:
نصف كيلو ضأن أو بتلو + فنجان من مكعبات الجزر المسلوق نصف سلقة + 3 ملاعق كبيرة من
السمن + 2 كوب من الماء + ملح + فلفل + نصف فنجان من حلقات البصل + ملعقة كبيرة من
بقدونس مفرى.
الطريقة:
1- تقطع الكبدة مكعبات متوسطة وتغسل بالماء البارد ثم توضع فى إناء ويصب عليها
كمية من الماء المغلى تكفى لتغطيتها مع قليل من الملح وتترك مدة ربع أو نصف ساعة.
2- تنشل الكبدة من الماء وتوضع فى إناء وترفع على نار هادئة مع التقليب حتى تمتص عصارتها.
3- يضاف إليها السمن وتحمر فيه ثم تضاف الخضر والماء وتتبل.
4- تغطى وتزج فى الفرن حتى ينضج الكبد أو تطهى على نار متوسطة.
5- توضع الكبدة فى وسط صحن وحولها الخضر وتقدم ساخنة.
--------------------
كبد وكلاوى بالصوص مع الارز الابيض
المقادير
1* كيلو كبدة ضانى .
* عدد 3 كلاوى.
* عدد 2 قلب .
* 2فلفل اخضر رومى او حامى.
* رأس ثوم مفصصة ومفرومة.
* ملح – فلفل – كمون.
* ربع كوب زيت.
الطريقة
- يقطع الكبد والكلاوي والقلوب إلي شرائح رفيعة او مكعبات
- ثم تغسل بالماء وتصفي في مصفاة كل واحد لوحدة
- ثم يسخن الزيت وتقلب شرائح القلوب والكلاوي كويس لحد ما ينزلوا مايتهم ويشربوها
- وبعدين تضاف شرائح الكبدة إلي القلوب والكلاوي وتقلب جيدا ثم يضاف الثوم و الملح و الفلفل و
الكمون والفلفل الأخضرثم يقلب كله مع بعض ويترك علي نار هادئة لحد ما يستووا مع اضافة القليل
من الماء كلما احتاجوا ويقدم مع طبق من الارز الابيض
ملحوظة :
إذا كنتى تحبينها بالصوص يبقى قبل ما تطفى النار وبعد ما تستوى تتركي فيها شوية صوص
وإذا كنتي ماتحبينها بصوص يبقى بعد ما تستوى والماء ينشف تقلبيها فى السمنة اللى معاها
فى القدر .
----------------------
* كبدة الكباب حلة *
المقادير
- 1/2 كيلو كبدة.
- 3 معالق سمنة.
- 1/2 راس ثوم.
- كوب عصير طماطم.
- ملح – فلفل – بهارات.
الطريقة
- بعد مانغسل الكبدة ونجهزها نقطعها مكعبات.
- اقدحى السمنة وحمرى فيها الثوم (بس يكون مقطع حلقات مش مهروس ) لحد ما لونه يصفر
- ضعى مكعبات الكبدة على الثوم وتقلبى وتغطى الحلة وتكون النار هادية لحد ما الكبدة تنشف
مويتها
- اضيفى عليها عصير الطماطم و الملح والفلفل والبهارات
- اتركيها على نار هادية لحد ما تتسبك وتبان السمنة .
- - حمرى فيها الكبدة وتقدميها.
----------------------
* كبدة بالدقة *
المقادير
* ½كيلو كبدة بتلو.
* 1/2 راس ثوم مهروس.
* 3 معالق زيت.
* عصير ليمون.
* معلقة كبيرة بقدونس مفروم.
* ملح وفلفل و كمون.
الطريقة
- تغسل الكبدة كويس بالماء والخل
- وتشطف بالماء وتقطع شرائح رقيقة
- ندهن مقلاية بالزيت ونشوح فيها الكبدة كويس على نار عالية لحد ماتستوى ونشيلها من على
النار
- نخلط كل مقادير الدقة اللى عندنا مع بعض الثوم والبقدونس و عصير الليمون والملح والفلفل
والكمون ونضعهم على الكبدة اول ما تنزل من على النارونقلبهم لحد ما الدقة تتخلط كويس
بالكبدة ونقدمها ساخنة.
منقول بتصرف